H.T. Ruud A.s.

1926 – 1986 (1995)

Hans Thoresen Ruud (1891 – 1972) startet musikkforretning i Stavanger i 1926. Firmanavnet som blei registrert hos handelsregisteret var H.T.Ruud A.s. På folkemunne blei det ofte «Ruuds Musikkhandel», eller bare «Ruud’en».Hans T. Ruud var opprinnelig fra Lillestrøm. Han var tidlig interessert i musikk og lærte seg å spille flere instrumenter. I en periode dreiv han kolonialforretning i Oslo, og i tre år var han musikklærer ved bibelskole i Bergen. I 1922 flyttet han til Haugesund og etablerte slakter- og kolonialforretning. Så i 1926 etablerte Ruud seg i Stavanger og startet musikkforretningen i Kirkegaten 40.

Hans T. Ruud var aktiv i musikklivet i byen, bl.a. som mangeårig organist i Metodistkirken.

Bygningen der H.T.Ruud startet musikkhandelen sin i Kirkegata 40 i Stavanger sentrum, har her grønn fasade.


En spennende annonse i 1937. Lurer på om noen i Stavanger fikk seg en levevei med grammofonopptakeren?

Høsten 1938 flytta H.T.Ruud musikkforretningen sin til Torget 6. En svært sentral adresse hvor butikken blei værende fram til 1962.

1950

Gitar merket med etikett og innlegg i hodet.med Ruud-navnet. Sannsynligvis er gitaren importert fra Tyskland.

*************************************


******
Ruuds Musikkhandel flytter i 1962 ut fra lokalene ved Torget og over til Tveteraasbygget i Øvre Strandgate. Dette varer ikke så lenge, for i 1964 er H.T.Ruud tilbake i Kirkegata, denne gang i nr. 18.


I våre dager har Kirkegata 18 rød fasade.


I oktober 1968 hadde Rogalands Avis en artikkel om at musikkhandler Ludvig Kolnes i Sandnes i 1958 var den første i Rogaland som startet musikkforretning med tilbud om undervisning til kundene. Dette reagerer Ernst Ruud på.I 1974 etablerer H.T. Ruud egen filial for salg av band-utstyr. Pop Shop har lokaler i Vinkelgata 9, og Henning Ruud er sjefen der.

Per Inge Torkelsen skriver om Ruud’en i boka «Det gjekk på engelsk og norsk»(2001):
– Ruud’en va ein litt «finare» butikk enn Fossen. Ruud’en sjøl va kjende for å ver ein omgjengelige «tjommi», og guttane hans blei kjende for å spela i band, kjøra amerikanske bilar og stilla opp i Atlantic Hall for å ble kåra te «Stavangeers penaste mann». Ruud’en va på adle mådar litt merr spennande enn kunkurentane, og hvis de hadde hatt lytterom tror eg de konne knust Fossen –

1976 markerer H.T. Ruud A.s 50-års jubileum.

******************************************

I 1986 var det slutt for H.T. Ruud A.s. Musikkbutikken blei lagt ned og familien avslutta drifta etter 60 år i Stavanger.

I august samme året gjennoppstår musikkforretning med Ruud-navnet, nå med nye eiere.Ivar Bjørn Drage og Geirr Dippner er i styret i det nye selskapet. Først er butikken i Vinkelgt. 9, så har de lokaler i Langgaten 14, før de i 1990 etablerer seg i Breigaten 12 der de blir værende til det hele tar slutt høsten 1995.

I september 1995 meldes det at Ruud Musikk AS er konkurs.

***

(publ. jan 2020)