Erling Næss Musikkhandel

1913 – ca 1970Erling Næss (1885 – 1957) startet musikkforretning i Stavanger i 1913. Han hadde musikkutdanning fra Oslo og arbeidet noen år som musikklærer før han begynte som forretningsmann i hjembyen. Butikken blei etablert i Asylgaten 15.


****

Butikken blei etablert i Asylgata 15, og som vi ser av annonsene så var det en musikk-handel med et noe utvidet varesortement. Det blei etterhvert behov for større lokaler så i 1917 flyttet butikken til hjørnet av Nygaten og Østervåg.
Det er tydelig at Erling Næss hadde sansen for god reklame, gjerne med en humoristisk vri. Det viser denne annonsen i Stavanger Aftenblad fra 1919.

Våren 1933 flytter Erling Næss Musikkhandel til Bredgaten 7. Det hadde vært noe dårlige tider for forretningen så det var behovet for mindre og billigere lokaler som var årsaken til flytting. Men tidene forandrer seg igjen og seinere finner vi forretningen i Kirkegaten.

«1 ste Mai» 11. oktober 1938I 1939 etablere Erling Næss musikkhandelen som aksjeselskap – Erling Næss A.S.

Året etter, i 1940, flytter butikken til Kirkegaten 30. Dette skjer rett før krigen.Erling Næss døde i 1957. Butikkdrifta fortsatte utover på 1960-tallet med Bjarne E. Olsen som disponent.

Per Inge Torkelsen skriver litt om byens musikkbutikker i boka «Det gjekk på engelsk og norsk», og bl.a. dettte: – Erling Næss solgte litt instrumenter, og grammafonplader. Og parfyme. Og noter. Eg tror han solgte mest noter og parfyme. …. Når det gjaldt grammafonplader, hadde Erling Næss best utvalg i 78-plader, de gamle steinkagene. Ein del av disse pladene hang i klyber på ei snor i vinduet. då der va sol,blei pladene blaude, og bøyde seg. Då konne du kjøba de for halve pris, og hvis du varmte de litt opp øve komfyren hjemma, konne du legga de i press og få de mesten så goe så nye.

Annonser i Stavanger Aftenblad i desember 1969.
Dette ser ut til å være den siste annonseringen fra butikken.